Valko-Venäjän lopetettava sortotoimet

Heidi Hautala ja Jacek Protasiewicz tuomitsevat eilen antamassaan lausunnossa Valko-Venäjän hallituksen oppositioon kohdistamat sortotoimet.

[:]

Opposition ja kansalaisjärjestöjen edustajia sekä entisiä vaaliehdokkaita on vangittu Valko-Venäjällä osallistumisesta joulukuun 2010 vaalien aikaisiin mielenosoituksiin. Euroopan parlamentin ihmisoikeusalivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala ja Valko-Venäjän delegaation puheenjohtaja Jacek Protasiewicz ovat äärimmäisen huolissaan maan ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion tilasta. Vaalien jälkeen oppositioon kohdistuva sorto, joukkopidätykset, kidutukset sekä toimittajien painostus ovat lisääntyneet näkyvästi.

– Demokraattisen opposition edustajia on vangittu puhtaasti poliittisin perustein. Tuomiot ovat selkeästi kytköksissä Valko-Venäjän sisä- ja ulkopolitiikkaan, toteavat Hautala ja Protasiewicz.

Euroopan parlamentin edustajat vaativat Valko-Venäjää vapauttamaan välittömästi poliittiset vangit, mukaan lukien entiset presidenttiehdokkaat Sannikawin, Statkevichin ja Ussin.

Hautala ja Protasiewicz kehottavat EU-jäsenmaita tarkistamaan yhteistyösuhteensa Valko-Venäjään ja käyttämään tarvittaessa pakotteita demokratian palauttamiseksi.

– On häpeä, että demokratiaa poljetaan Euroopan unionin naapurissa. Jos Valko-Venäjä kunnioittaisi ihmisoikeuksia ja eurooppalaisia arvoja, se pääsisi osalliseksi EU-yhteistyöhön ja sen etuihin.

Facebook
Twitter
WhatsApp