Uusi kauppakomissaari vastaa EU:n kauppapolitiikan sopeuttamisesta kestävän kehityksen vaatimuksiin

EU:n kauppapolitiikka on myllerryksessä. Yhdysvaltain irtautuminen monenkeskisistä sopimuksista ja sen yhä kärkevämmät kiistat Kiinan kanssa rikkovat maailmankaupan sääntöperustaa. Golfkerhon illallisille osallistunut ja karanteenimääräyksiä rikkonut irlantilainen kauppakomissaari Phil Hogan joutui hiljattain eroamaan. Hogan jättää seuraajalleen isoja haasteita. 

Hoganin seuraajaksi nimetty, aiemmin Latvian pääministerinäkin toiminut Valdis Dombrovskis, on kiinnostava valinta kauppapolitiikan ohjaksiin. Hän on rahamarkkinakomissaarina tehnyt ehkä EU:n toistaiseksi suurimman avauksen planeetan pelastamiseksi kestävän rahoituksen ohjelman myötä. Ohjelman avulla on saatu aikaan vihreiden investointien kriteerit. Yhä useammat sijoittajat vaativat rahojensa palvelevan vastuullisuutta.

Keskustelu kauppapolitiikan sopeuttamisesta kestävän kehityksen vaatimuksiin Euroopan vihreän kehityksen ohjelman (Green Dealin) mukaisesti on jo lähtenyt käyntiin. Haluan koetella Dombrovskisia erityisesti näistä kysymyksistä, kun hän lähiaikoina tulee parlamentin kansainvälisen kaupan valiokunnan työhönottohaastatteluun.

Entä kaupan toinen osapuoli? Irlanti painiskeli odottamattoman kauan päättäessään keitä ehdottaa Hoganin seuraajaksi. Ensin hallitus ei ollut ymmärtävinään komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin päättäväistä viestiä, että hän haluaa vaalikauden loppuun mennessä miesten ja naisten olevan tasavertaisesti edustettuina komissiossaan. Siksi hän pyysi Irlantia esittämään mies- ja naisehdokkaan. Henkisten ja poliittisten taistojen jälkeen näin tapahtui. Miesulkoministeri alkoi jänistää ja hänen tilalleen haettiin ehdokas Euroopan investointipankin johtokunnasta. 

Parlamentin ensimmäinen varapuheenjohtaja Mairead McGuinnessia selvitti loistavasti ehdokkuuden kaikki esteet ja tuli valituksi komissaariksi. McGuinness ottaa hoitoonsa Dombrovskisin aiemmat tehtävät ja voimme jatkossa tehdä yhteistyötä muun muassa kestävän rahoituksen ja yritysten raportointivelvoitteiden parissa. Olin erityisen iloinen saadessani alusta asti tukea kollegaani.

Facebook
Twitter
WhatsApp