TODELLISUUDESTA TOISEEN JA KOLMANTEEN

Tänään olen ollut niin monessa todellisuudessa, että on oikeasti pohdittava kuka on, mistä tulee ja minne menee.

Olin Helsingin työttömien “vaalilounaalla” rautatieaseman edessä selvittämässä näkemystäni työttömyysturvaan. Paikalle ehti hämmästyttävät kuusi presidenttiehdokasta. Kerroin havainneeni, että kilpailukyvyllä mitattuna maailman kärjessä komeileva Suomi on vasta 13. sijalla hyvinvointitilastoissa. Minkä kustannuksella taloutta onkaan trimmattu?

Viimeksi kävin Helsingin työttömiä tervehtimässä lokakuussa Sörnäisten metroasemalla. Arvostan sitä, että työttömät tulevat näkyviin kaduille ja toreille ja vaativat päättäjiä vastuuseen. Pahinta on, että niin moni työtön häpeää tykönään. Pahinta on, että työttömyys vie ihmisarvon.

Mietin puheenvuorossani myös pätkätöiden, työttömyysjaksojen, opiskelun ja vanhemmuuden vuorotteluun paremmin sopivaa sosiaaliturvan visiota, kansalaisen perustuloa. Se tasoittaisi elämän eri vaiheiden vuorottelun luomaa epävarmuutta. Se tekisi mahdolliseksi ottaa vastaan lyhytaikaistakin työtä ilman pelkoa, että seuraavassa tai sitä seuraavassa kuussa viranomaiset iskevät tuskin minimitoimeentuloon riittäviin sosiaalietuuksiin.

Ystävystyin vanhemman miehen kanssa, joka kertoi parantuneensa alkoholismista ja nyt auttavansa muita. Hän piti koko ajan huolta siitä, että minulla oli lämmintä glögiä mukissani. Itse asiassa joimme samasta mukista. Hyvästelimme toisemme sydämellisesti.

Päivän seuraava todellisuus oli hyvin toisenlainen. Lähdin työttömien lounaalta taksilla kohti Keilaniemeä ja Neste Oilin pääkonttoria. Olen viime huhtikuusta lähtien kyseisen, hyvin menestyvän valtioenemmistöisen pörssiyhtiön hallintoneuvoston jäsen. On ihmetelty, mitä vihreä siellä tekee – edistämässä öljyn polttoa? Neste Oil on yksi ympäristötietoisimmista öljy-yhtiöistä, kansainvälisesti pieni, mutta aina etulinjassa. Keskustelimme innokkaasti yhtiön uudesta, teknisesti edistyksellisestä biodiesel-laitoksesta, jota pystytetään Porvooseen. Varoitin liiketoimintariskistä, joka liittyy Indonesiasta tuotavaan palmuöljyraaka-aineeseen. Sitä kun tuotetaan syrjäyttämällä massiivisia pinta-aloja sademetsää. Kotimainen tai edes ranskalainen rypsiöljy olisi turvallisempi vaihtoehto.

Loppu päivää kuluikin nauhoitettaessa Yleisradion lastenohjelmassa nimeltä Pieni presidenttipeli, joka lähetetään sunnuntaina 8.1. Paikalla olivat kaikki ehdokkaat. Kilpakumppanien kesken tunnetaan aika usein jopa jonkinlaista kohtalonyhteyttä, eikä tässä seurassa kukaan tunnu toistaan inhoavan. Pieni presidenttipeli tuntui jopa rasittavammalta kuin ajatus YLE:n huomisesta tv-vaalikeskustelusta Parolan varuskunnan hyökkäysvaunujen keskellä.

Facebook
Twitter
WhatsApp