Tekijänoikeudet: neuvottelut päättyivät, mutta ratkaiseeko tulos ongelmat?

Nuoretko eivät olet kiinnostuneet EU-asioista? Viime kuukausien palaute osoittaa aivan muuta. Olen saanut valtavasti viestejä ympäri Suomen nuorilta, jotka ovat huolestuneet tekijänoikeusdirektiivin vaikutuksista vapaaseen internetin käyttöön. Moni tietää, mikä Artikla 13 on.

Eilen illalla EU:n parlamentin, komission ja neuvoston väliset neuvottelut saatiin viimein päätökseen, vaikka kompromissiksi päätöstä on hankala kutsua. Linjaukset ovat herättäneet laajaa vastustusta: niitä ovat aiemmin vastustaneet lähes puolet mepeistä sekä kahdeksan jäsenmaata, mukaan luettuna Suomi. Lopullisesta äänestyksestä voi siis tulla tiukka niin parlamentissa kuin neuvostossa.

Tuskin kukaan vastustaa tekijöiden oikeuksia – päinvastoin, niiden vahvistamisesta vallitsee yhteisymmärrys. Tekijä ansaitsee palkkansa, ja nykyjärjestelmässä on aukkoja Youtuben ja Facebookin kaltaisissa palveluissa. Viime yön päätöksessä internet-alustat velvoitetaan hankkimaan tekijänoikeusjärjestöiltä lisenssit ja varmistamaan teknisellä suodatuksella, että oikeuksia ei rikota.

Tässä on kuitenkin ylilyönnin riski – se, että ongelmien ratkaisun sijaan eurooppalaisille yrityksille lyödään vain yksi hintalappu lisää. Direktiivin vaikutukset ovat valtavan laajat, mutta keinot on jo monessa niitä kokeilleissa maissa todettu toimimattomiksi.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp