Musta lista ja vielä mustempi Venäjä

Olen kohteliaasti kieltäytynyt lukemattomista onnitteluista, joita olen viikon kuluessa saanut osakseni siitä, että nimeni on Venäjän mustalla listalla.  Lista koostuu 89 eurooppalaisesta poliitikosta ja muusta Venäjä-vaikuttajasta, joilta on estetty pääsy Venäjälle. Ulkoministeri Lavrovin sanoin Venäjä pidätteli reaktioitaan kauan, mutta koki sitten olevansa velvoitettu toimimaan jo kansainvälisen oikeuden keskeisen vastavuoroisuusperiaatteen nojalla.

Venäjä pitää peiliä EU:n kasvojen edessä väittäen itse toimivansa samoilla säännöillä. Venäjä on kuitenkin jo vuosia ottanut etäisyyttä kansainvälisen oikeuden sääntöihin ja korvannut ne omillaan. Toisin kuin EU-pakotteet, jotka ovat kansainvälisen oikeuden mukaisesti perusteltuja ja mahdollistavat valittamisen tuomioistuimeen, Venäjän listalla ei ole oikeusperustaa. Asetelma ei siis ole mitenkään symmetrinen.

Parlamentin puheenjohtaja Schulz on oikeutetusti ilmaissut tyrmistyksensä, sillä listassa on monta entistä ja nykyistä meppiä. Hän on vaatinut saada tietää tarkat syyt ja perustelut, miksi kukin henkilöistä on päätynyt listalle.  Ei ole hyväksyttävää, että Venäjä saa päättää, ketkä EU:n demokraattisesti valituista henkilöistä saavat vierailla Venäjällä ja ketkä eivät. Siihen asti, kunnes Schulz saa Venäjältä vastauksen, Venäjän suurlähettilästä ja toista venäläisdiplomaattia kohdellaan tavanomaisen vierailukäytännön mukaisesti ilman erikoiskohtelua. Myös parlamentin yhteyksiä duuman kanssa arvioidaan erikseen tapauskohtaisesti.

Listan toimittamisen ajankohta viittaa siihen, että tavoitteena on aiheuttaa säröjä EU:n yhteiseen rintamaan ja heikentää Venäjä-pakotteita, jotka ovat pöydällä tämän kuun neuvostossa. Surullisinta on se, että Ukrainan kriisi ei näytä olevan ratkeamassa Minskin rauhansopimusten mukaisesti. Viime päivinä, kun EU:ssa huomio on kiinnittynyt mustaan listaan, Venäjän sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat olleet kiihtymässä.

Musta lista on merkki myös siitä, että Venäjän demokraattinen oppositio ja ihmisoikeuksien puolustajat ovat  yhä suuremmassa ja syvemmässä ahdingossa. Nyt on mietittävä keinoja, miten voimme heitä tukea jatkossakin.

Facebook
Twitter
WhatsApp