Maailman köyhimmiltä viedään eniten

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala nosti vihreiden puoluekokouksen avauspuheessaan esiin hallituksen kehitysyhteistyöleikkausten vaikutuksia, ajankohtaisen TTIP-vapaakauppasopimuksen sekä Venäjän mustan listan.

Hautalan mukaan 40 prosentin leikkaus kehitysyhteistyöstä tekee kipeää, mutta ei tunnu aiheuttavan juuri minkäänlaista häpeäntunnetta: edunsaajat ovat kaukana. – “Keneltä viedään eniten?” on ollut viime viikkojen otsikkojen aihe. Eniten viedään tietysti maailman köyhimmiltä, Hautala toteaa.
– Näin suuria leikkauksia ei voi tehdä näin nopealla aikataululla ilman katastrofaalisia vaikutuksia esimerkiksi Afrikassa heikoimpien hyväksi tehdylle työlle ja omille kansalaisjärjestöillemme, Hautala sanoo.
– Suomesta tulee nyt pienvalta, muun muassa rauhanturvaamisessa. Kansainväliseen maineeseen pätee sama kuin maineeseen yleisestikin: sen hankkiminen on työn ja tuskan takana, mutta sen voi menettää yhdessä yössä, Hautala toteaa.

Hautala nostaa esiin myös Välimeren pakolaiskriisin.
– Maahanmuutto on Välimeren pakolaistragedioiden myötä EU:n suurin ajankohtainen haaste. Sota, sortovalta, köyhyys ja kaaos ovat saaneet liikkeelle laajimman pakolaisaallon sitten toisen maailmansodan, Hautala kertoo.

Hautala puhui myös TTIP-vapaakauppasopimuksesta, josta Euroopan parlamentti äänestää ensi viikolla. Hautalan mukaan kukaan ei vastustaisi reilua vapaakauppasopimusta, mutta etenkin TTIP:n sijoittajasuojan riidanratkaisumenettely ISDS on ongelmallinen.
– Sopimuksen on tarkoitus poistaa kaupan esteitä ja se tekee sen ennen muuta yhdenmukaistamalla sääntelyä ja lainsäädäntöä EU:n ja USA:n kesken. On äärettömän tärkeää, että sopimus neuvotellaan avoimesti, demokraattisesti ja kansalaisia kuunnellen, Hautala linjaa.

Hautalalle on ollut tärkeää vaatia kansalaisille enemmän tietoa neuvotteluista.
– TTIP on kuitenkin paljon muutakin kuin ISDS. On huolehdittava siitä, että lainsäätäjien oikeus säätää kansalaisten etujen mukaisia lakeja säilyy. Eduskunnan tulisi nyt pohtia, miten se turvataan, kun jatkossa EU ja Yhdysvallat suunnittelevat lainsäädäntöneuvostossa yhteisiä lakeja, Hautala toteaa.

Hautala sanoo myös kieltäytyneensä kohteliaasti onnitteluista Venäjän mustalle listalle joutumisesta. Hän pitää listan laatimista surullisena.
– Kaikkein surullisinta on se, että Ukrainan kriisi ei näytä olevan ratkeamassa Minskin rauhansopimusten mukaisesti. Viime päivinä, kun EU:ssa huomio on kiinnittynyt mustaan listaan, Venäjän sotatoimet Itä-Ukrainassa ovat olleet kiihtymässä. Kun nyt olen mustalla listalla, käytän hyväkseni kaikki tilaisuudet ottaa esiin se, miten suuressa ja yhä syvenevässä ahdingossa Venäjän demokraattinen oppositio ja ihmisoikeuksien puolustajat ovat. Vihreiden yhteydet heihin ovat nyt entistäkin tärkeämpiä, Hautala sanoo.

Vihreiden tiedote 5.6.2015

Facebook
Twitter
WhatsApp