Komissio sysää nuuskarallin suitsimisen Suomen vastuulle

Kuva: Lisa Risager, Flickr

Vihreiden europarlamentaarikko ja Euroopan parlamentin varapuheenjohtaja Heidi Hautala teki keväällä kirjallisen kysymyksen komissiolle Ruotsin nuuskan myynnistä ja sen valvonnasta.

EU kielsi nuuskan valmistuksen ja myynnin vuonna 1992. Ruotsi sai liittymissopimuksessaan erityisluvan nuuskan myyntiin ja poikkeuslupaa jatkettiin vuonna 2012. Poikkeus myönnettiin sillä ehdolla, että Ruotsi toteuttaa kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että nuuskaa ei saateta markkinoille muissa jäsenvaltioissa. Komission tulee valvoa nuuskan myyntikieltoon liittyvien toimenpiteiden tehokasta täytäntöönpanoa.

Komissio vastasi Hautalan kirjalliseen kysymykseen 2.7.2020. “Komissio välttelee valvontavastuuta, minkä seurauksena nuuskaa ja muita nikotiinituotteita vyöryy rajojen yli yhä enemmän. Ratkaisukeinoksi komissio tarjoaa naapurimaille vain tiukempia tuontirajoituksia. Näin komissio sysää nuuskarallin suitsimisen Suomen vastuulle”, Hautala toteaa.

Jäsenvaltiot voivat vapaasti asettaa määrällisiä tuontirajoituksia. Suomeen saa tuoda nuuskaa omaan käyttöön 1000 grammaa vuorokaudessa. Tupakkapolitiikan kehittämisryhmä esittää matkustajatuontirajaksi 100 grammaa vuorokaudessa. “Suomen matkustajatuonti on aivan kestämättömällä tasolla. Tuontirajoja on laskettava. Jo 100 grammaa vuorokaudessa on kuukausitasolla paljon ja ristiriidassa sen kanssa, että tuonti on sallittu ainoastaan henkilökohtaiseen käyttöön”, Hautala sanoo. 

Valtiovarainministeriön mukaan Suomeen tuotiin viime vuonna yli 14miljoonaa rasiaa nuuskaa. Suomessa vuoden 2016 tupakkalaki poisti rajoituksen nuuskarasioiden enimmäismäärästä, minkä jälkeen nuuskan myynti on tasaisesti kasvanut.

”Ruotsin poikkeuslupa myönnettiin aikana, jolloin nuuskan kansanterveydelle aiheuttamia haittoja ei tunnettu yhtä laajasti kuin nykyään. Erityisen huolestuttavaa on, että nuoret ovat Ruotsin tupakkateollisuuden tuotekehityksen ja markkinoinnin keskeinen kohderyhmä“, Hautala toteaa.

“Tupakkateollisuuden uudet tuotteet käyttävät hyväkseen nykyisen sääntelyn porsaanreikiä. EU:n tulisi sisällyttää kaikki tupakka- ja nikotiinituotteet tupakkadirektiiviin, jotta uusien ja koukuttavien tuotteiden, kuten hedelmänmakuisten nikotiinipussien, myynti voidaan kieltää”, Hautala vaatii.Facebook
Twitter
WhatsApp