Kiinan hallitus ja armeija ovat jälleen kerran syyllistyneet Tiibetissä väkivaltaan mielenosoittajia kohtaan. Kiinan vuonna 1950 väkipakolla itseensä liittämässä Tiibetissä pitää taata kaikille muillekin maailman ihmisille kuuluvat YK:n perusjulistukseen ja sopimuksiin perustuvat ihmisoikeudet. Kestävän ratkaisun löytäminen Tiibetin ongelmiin edellyttää myös sitä, että tiibetiläisille taataan oikeus todelliseen autonomiaan ja oman vuosisataisen kulttuurin kehittämiseen. Tätä on vaatinut myös Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama.
Saadessaan vuoden 2008 olympialaiset Kiina sitoutui ihmisoikeustilanteensa parantamiseen. Näin ei kuitenkaan ole käynyt. Päinvastoin sekä Kiinan omat ihmisoikeuksien puolustajat että Tiibetin buddhalaismunkit ja ihmisoikeuksien puolustajat ovat joutuneet kasvavan painostuksen ja väkivallan kohteeksi. Tiibetissä mieltään osoittaneita on saatujen tietojen mukaan hakattu ja ammuttu. Kuolonuhrien määrä lasketaan jo kymmenissä. Lisäksi vapaa tiedonvälitys on estetty puhelinlinjoja katkaisemalla, luostareita piirittämällä ja toimittajia karkottamalla. Vaadimme Kiinan hallitusta nyt pidättäytymään enemmästä väkivallan käytöstä ja vastamaan harkiten ja rauhanomaisesti mielenosoittajien vaatimuksiin. Kiinan tulee myös kutsua YK:n ihmisoikeuskomissaari Tiibetin aloittamaan perusteellinen ja puolueeton tutkimus tapahtuneesta.
Euroopan Unionin ja Suomen hallituksen on nyt terävöitettävä otettaan Kiinan ihmisoikeuspolitiikkaan. EU ja Suomi eivät voi vain odottaa, että tulevat olympialaiset sujuisivat hyvin ja että taloussuhteet Kiinan kanssa kehittyisivät myönteisesti vakavista ihmisoikeusloukkauksista huolimatta. Suomen ja EU:n on kaikella painoarvollaan vaadittava YK:n ihmisoikeuskomissaarin pääsyä Kiinaan ja Tiibetiin tutkimusta tekemään. Lisäksi niiden on vakavasti muistutettava Kiinaa siitä, että sen olympialaisten saannin yhteydessä antamat ihmisoikeuksien kehittämiseen liittyvät lupaukset eivät voi olla pelkkää kosmetiikkaa.
Olympialaisten lisäksi Kiina isännöi tänä vuonna Aasian ja Euroopan valtiopäämiesten ASEM-kokousta lokakuun lopussa. Viikkoa ennen ASEMia Pekingissä on määrä järjestää vapaiden kansalaisliikkeiden Aasian ja Euroopan kansalaisfoorumi, Asia Europe People’s Forum AEPF 7. Suomen AEPF-toimikunta on tänään vedonnut Kiinan presidenttiin Hu Jintaoon että Kiina noudattaisi omia lakejaan ja sopimuksiaan ja lopettaisi tiibetiläisten sorron ja vainon.
Suomen AEPF- toimikunta tahtoo muistuttaa, että myös suomalaisten kansainvälisen olympialiikkeen vaikuttajien tulee kantaa vastuunsa Kiinan ihmisoikeustilanteen parantamisesta.