Kasvava ihmisoikeuksien vastainen liike valtaa tilaa Euroopassa

Mepit yli puoluerajojen osallistuivat mielenilmaukseen lisääntymisterveys- ja seksuaalioikeuksien puolesta 23.6.2021.

Eurooppaan on muodostunut yhä kasvava ihmisoikeuksien vastainen liike, jonka tähtäimessä ovat erityisesti naisten oikeudet sekä seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet. Liike on ollut aktiivinen viime viikkoina, sillä huomenna parlamentin täysistunto äänestää europarlamentaarikko Predrag Matićin mietinnöstä seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien tilanteesta EU:ssa naisten terveyden osalta

Kyseisen taantumusta ja ”perhearvoja” edustavan liikkeen verkosto on laaja ja ulottuu kauas ja korkealle myös Atlantin tuolle puolen. Sillä on yhteydet niin Yhdysvaltain äärioikeistoon, Venäjän eliittiin kuin Vatikaaniin ja se aktivoituu kansainvälisissä konferensseissa vastustamaan naisten oikeutta päättää omasta kehostaan. Liikkeen agendaan kuuluu vastustaa myös LHBTIQ-oikeuksia, mikä näkyi, kun Unkarin pääministeri Orbán säädätti lain, joka kieltää tuomasta niitä esiin. Hän haluaa myös poistaa kielestä gender-sanan, koska se ei edusta sukupuolen perinteistä määritelmää.

”Anti-gender”-liikkeen rahavirrat ovat merkittäviä ja niitä kanavoidaan useiden järjestöjen ja yhteenliittymien kautta. Nämä myös taitavasti ja ahkerasti verhoavat argumenttinsa ihmisoikeuskielelle ja ajavat agendaansa Brysselissä. Olen julkaissut vuosi sitten tutkimuksen liikkeen toimijoista ja taktiikoista.

Matićin mietintö alleviivaa seksuaali- ja lisääntymisterveyden ja -oikeuksien olevan kaikille kuuluvia ihmisoikeuksia. Mietintö myös muistuttaa turvallisen ja laillisen abortin kuuluvan lisääntymisterveyspalveluihin, joiden tulee Euroopan unionissa olla kaikkien saatavilla. 

Tämä käy myös järkeen, onhan oikeus aborttiin yhdessä ehkäisyneuvonnan kanssa ollut avainasemassa vähentämään abortteja ja erityisesti estämään hengenvaarallisia abortteja. Jopa Argentiinassa viime lainsäätäjät laillistivat viime kesänä abortin laajan ja sitkeän kansalaisliikehdinnän tuloksena. 

Sähköpostiini on tullut viime päivinä ja viikkoina lobbauspostina kuvia muovisista sikiönukeista ja muita viestejä, joissa on erittäin häiritsevää sisältöä. Hähmäisiä ”perinteisiä arvoja” ajavat vastustajatahot ovatkin muun muassa omineet ja uudelleenmääritelleet kansainväliseen ihmisoikeustermistön keskeisen ”oikeus elämään” -käsitteen, joka on mobilisoitu sikiön oikeuksien puolustamiseen heti hedelmöityksen hetkestä lähtien. 

Parlamentissa on myös kaikupohjaa näille vaatimuksille. Ryhmä konservatiivimeppejä pyrkii estämään parlamenttia ylipäätään äänestämästä Maticin mietinnöstä. Ne ovat myös jättäneet kaksi ”vaihtoehtoista” päätöslauselmatekstiä, joka korvaisi mietinnön sisällön kokonaisuudessaan. Vastaava operaatio onnistui vuonna 2013 kun parlamentti viimeksi äänesti edustaja Estrelan mietinnöstä. Nyt progressiivisten ryhmien on oltava valppaana ja torpattava yritys, jonka tärkeänä perustana on väittää, että EU:lla ei ole toimivaltaa puuttua jäsenmaiden terveyskysymyksiin eikä aborttiin. 

YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin sisältää näkemyksen, että seksuaali- ja lisääntymisterveys ja -oikeudet (SRHR) ovat edellytys yhteiskuntien siirtymiseen kestävän kehityksen polulle. Matićin mietinnössä parlamentti jälleen muistuttaa tästä keskeisen tärkeästä tavoitteesta ja työstä, joka EU:lla ja sen jäsenmailla on yhä edessään, jotta nämä oikeudet saadaan turvatuksi ja kaikkien saataville.

Facebook
Twitter
WhatsApp