Ilma- ja jätelakien hyllyttäminen ei ole “parempaa sääntelyä”

Euroopan komission epäillään hyllyttävän valmisteilla olevat ilmanlaatu- ja kierrätystalousehdotukset. Komissio joutuu kuitenkin ottamaan huomioon parlamentin voimakkaan vastustuksen tälle. Ensi viikolla tästä otetaan yhteen täysistunnossa, kun puheenjohtaja Juncker esittelee työohjelmansa.

Käsittämätöntä, että Junckerin komissio ensimmäisenä kestävään kehitykseen, ympäristöön ja terveyteen vaikuttavana tekona ajaisi alas ilman parantamiseen ja jätteen vähentämiseen tähtäävät ehdotukset. Merkittävän ympäristölainsäädännön hyllyttäminen ei ole “parempaa sääntelyä”. Se on saastuttavan teollisuuden lobbauksen tulos, joka on täysin ristiriidassa kansalaisten terveyden ja yleisen edun kanssa.

Kierrätystalouden ehdotukset toisivat resurssitehokkuutta tukevia innovaatioita ja erittäin kaivattuja työpaikkoja eurooppalaisille. Komissio on itsekin arvioinut, että kierrätystalous toisi runsaasti työpaikkoja. Suunnitelmien hylkääminen jarruttaisi siirtymistä kestävään talouteen.

Ilmansaasteet ovat edelleen vakava terveysongelma Euroopassa. Ne aiheuttavat lähes 100 000 ennenaikaista kuolemaa, minkä lisäksi ne nostavat terveydenhuollon kustannuksia. Puheenjohtaja Juncker on puheissaan ilmaissut tukevansa kestävää kehitystä, mutta käytännössä hänen oikea kätensä Timmermans näyttää toteuttavan vastakkaista politiikkaa.

Ehdotuksen puolesta on vedottu laajalti mukaan lukien parlamentin ympäristövaliokunta, kansalaisjärjestöt ja osa jäsenmaista. Yksitoista EU-maata, muun muassa Ranska, Saksa, Espanja ja Ruotsi, ovat vedonneet kirjeellä komissioon lakien valmistelun puolesta. http://www.reuters.com/article/2014/12/01/us-eu-environment-idUSKCN0JF2OH20141201

 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp