Ikäviä uutisia Tiibetistä

Tämä viikko on ollut ihmisoikeuksien näkökulmasta synkkä. Ensimmäiseksi sain tietää sunnuntaina inguusiopposition edustajan Maksharip Aushevin murhasta.

Toiseen hyvin ikävään uutiseen saatiin vahvistus tiistaina, kun Kiinan ulkoministerin edustaja Ma Zhaoxu vahvisti Kiinan teloittaneen kaksi tiibetiläistä, jotka oli todettu syyllisiksi tappoihin viime vuoden mellakoissa.[:]

Lobsang Gyaltsen ja Loyak osallistuivat vuoden 2008 maaliskuussa tapahtuneisiin levottomuuksiin Tiibetissä. Heitä syytettiin kauppojen ampumisesta, minkä seurauksena kuoli ihmisiä.

Mielenosoitukset alkoivat vuoden 1959 epäonnistuneen kansannousun vuosipäivänä, jolloin 300 munkkia vaati edellisen syksyn aikana pidätettyjen muiden munkkien vapauttamista. Mielenosoitukset levisivät pian laajoiksi kansanliikkeiksi ja osin väkivaltaisiksi mellakoiksi.

Lobsang Gyaltsen ja Loyak ovat virallisten tietojen mukaan ensimmäiset maaliskuun tapahtumien vuoksi teloitetut. International Campaign fot Tibetin (ICT) mukaan 735 tiibetiläistä pidätettiin tapahtumien seurauksena. Radio Free Asia on viitannut kahteen muuhunkin teloitukseen, mutta tätä Kiina ei ole virallisesti vahvistanut.

En voisi olla enempää samaa mieltä Britannian ulkoministerin Ivan Lewisin kanssa: tuomitsen teloitukset. Olen kuolemantuomioita vastaan kaikissa tapauksissa. Olen myös huolissani siitä, ovatko tapetut saaneet asianmukaisen oikeudenkäynnin.

ICT:n mukaan 3-5 tiibetiläistä ovat saaneet myös kuolemantuomion. Nyt olisi tärkeintä, että näitä tuomioita ei panna täytäntöön.

Facebook
Twitter
WhatsApp