Heidi Hautala Moskovassa: poimintoja maanantailta

Heidi Hautala osallistui 10.-11.1O. Moskovassa järjestettyyn kuudetta vuosituhattavoitetta eli tarttuvien tautien leviämisen pysäyttämistä koskevaan foorumiin. Muun muassa HIV/Aidsia ja tuberkuloosia käsittelevä tapahtuma järjestettiin presidentti Medvedevin aloitteesta.

 [:]

Venäjän varaulkoministeri Gatilov

Ensimmäiseksi ministeri Hautala tapasi Venäjän varaulkoministeri Gatilovin (kuvassa). He keskustelivat Venäjän kehityspolitiikan muutoksista, kuten uudesta kehitysyhteistyötä koordinoivasta virastosta. Yhteinen kiinnostuksen alue Suomen ja Venäjän kehityspolitiikassa on Keski-Aasia.

Venäjän oikeusministeriön varaministeri Smirnov

Seuraavaksi Hautala tapasi oikeusministeriön varaministerin Smirnovin. Tapaamisen aiheena oli Venäjän vankilaolot ja tarttuvien tautien leviämisen ehkäisy. Hautala nosti esille Venäjän huonot vankilaolot, joiden suhteen on myös edistymistä, ja toisaalta syrjinnän vastaisen lainsäädännön tärkeyden. Hän korosti myös ihmisoikeusperustaisen rationaalisen ja ennaltaehkäisyyn panostavan politiikan merkitystä tautien vastaisessa työssä. Suomi ja Venäjä voisivat tehdä yhteistyötä vaihtoehtoisten vankeusmuotojen kehittämisessä.

 Ljudmila Aleksejeva ja Valeri Borstsev

Suurlähetystössä pidetyn lehdistötilaisuuden jälkeen suurlähettiläs Anttonen isännöi illallisen, jonne Heidi Hautalan kanssa oli kutsuttu keskustelemaan kansalaisjärjestötoimijoita, muun muassa jo Neuvostoliitossa ihmisoikeuksia ajanut ihmisoikeuspuolustaja Ljudmila Aleksejeva (kuvassa), vankilaoloja seuraavan valvontakomission edustaja Valeri Borstsev (kuvassa) ja Sakharov-palkinnon voittanut Memorial-järjestön edustaja Oleg Orlov.

Keskustelu jatkui muun muassa Venäjän vankilaoloista ja valvontakomission mahdollisuuksista niiden parantamisessa, Pohjois-Kaukaasian tilanteesta ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen merkityksestä Venäjällä.

Facebook
Twitter
WhatsApp