Hallituksen teot ilmastonmuutoksen torjumiseksi eivät vakuuta

‘- Hallitusohjelmassa luvattu ekologinen verouudistus ei toteudu

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Heidi Hautala ei ole yllättynyt hallituspuolueiden viimeaikaisesta halusta näyttäytyä “ympäristöpuolueina”:

– Vaalit lähenevät ja kansalaisten tietoisuus ilmastonmuutoksen vakavuudesta on lisääntynyt. On hyvä, että suuret puolueet ovat ryhtyneet rukkaamaan linjaansa ympäristömyönteisemmäksi. Toivomme vakavasti, että tämä ei jää pelkäksi viherpesuksi. Tähän kuitenkin viittaa hallituksen talousarvioesitys vuodelle 2007. Sieltä ei löydy etsimälläkään todellisia toimia ilmastonmuutoksen torjumiseksi, Hautala toteaa.

– Valitettavasti vanhoilla keinoilla ja vanhoilla rakenteilla ei ole mahdollisuutta torjua ilmastonmuutosta. Hallitusohjelmassa luvatusta ekologisesta verouudistuksesta ei ole kuulunut yhtään mitään. Muutoksen avaimet ovat valtiovarainministeriön käsissä, mutta niitä ei haluta käyttää, Hautala korostaa.

Tänään alkavassa budjettiriihessä puidaan esitystä, jossa ilmastonmuutoksen torjumiseen tarkoitettuja määrärahoja joko leikataan tai ne pysyvät edellisvuoden tasolla. Vihreä eduskuntaryhmä pelkää, että Suomen ilmastotavoitteet jäävät pitkällä aikavälillä saavuttamatta.

– Esimerkiksi pientalojen lämmitysenergian muutokseen varattua tukea on leikattu 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi avustuksen piiristä on rajattu pois ne kotitaloudet, jotka haluaisivat siirtyä öljylämmityksestä pellettilämmitykseen. Myös uusiutuvien energialähteiden ja energiansäästön edistämiseen tarkoitetut määrärahat laahaavat edelleen tasolla, joka ei riitä kestävän energiatekniikan kehityksen saamiseksi nousuun, Hautala sanoo.

Tekojen ja sanojen ristiriitana Vihreät pitää myös hallituksen tuoretta päätöstä tukea turvesähkötuotantoa syöttötariffilla. Laskun tästä päätöksestä maksavat sähkön kuluttajat. Vihreät ihmettelevät miksi vastaavaa järjestelmää ei ole jo aikoja sitten otettu käyttöön täysin päästöttömän, kotimaisen tuulisähkön tuotannon edistämiseksi.

– Vihreitä huolestuttaa joukkoliikenteen kehitys. Rautateiden rahoitusta budjettiesitys on leikkaamassa 61 miljoonaa euroa. Budjettiesityksessä ei myöskään ole valtiovarainministerin viime vuonna lupaamaa tukea suurten kaupunkien joukkoliikenteelle. Näillä päätöksillä hallitus lisää liikenteen ilmastopäästöjä ja ruuhkia, sanoo Hautala.

Vihreä eduskuntaryhmä tekee syksyllä tapansa mukaisesti vaihtoehtobudjetin, joka on tulojen ja menojen suhteen tasapainossa.

Facebook
Twitter
WhatsApp