Glyfosaatille korkeintaan 1,5 vuotta lisäaikaa

EU-komissio on ehdottanut tänään korkeintaan 1,5 vuoden pidennystä rikkakasvintorjunta-aineen, glyfosaatin myynnille EU-maissa. Kahdesta yrityksestä huolimatta tarvittavaa jäsenmaiden määräenemmistöä ei syntynyt luvan jatkamiseksi yhdeksällä vuodella.

“Tämä on komission hätätoimenpide. Komission on EU-lain mukaan annettava myyntiluvasta päätös, muutoin torjunta-aineen valmistajat, Monsanto kärjessä, haastaisivat sen oikeuteen”, Heidi Hautala, vihreiden europarlamentaarikko toteaa.

Maaliskuun ja toukokuun välisenä aikana yhä useampi jäsenmaa on muuttunut epäileväksi glyfosaatin turvallisuuden suhteen. Suurista maista Ranska ja Saksa ovat asettuneet selkeästi sitä vastaan. Jäsenmaat voivat myös erikseen kieltää sen käytön, kuten Ranska on ilmoittanut tekevänsä.

“Tämä on merkki siitä, että EU-maat ovat valmiita siirtymään kohti kestävämpää ja turvallisempaa maanviljelyä, jossa voidaan luopua myrkkyjen käytöstä”, Hautala katsoo.

Luottamusta komission ehdotukseen ei lisää se, että turvallisuusarvion tehnyt EU-virasto EFSA ei ole suostunut antamaan teollisuuden tutkimuksia riippumattomien tahojen nähtäväksi. EFSAa on myös pyydetty julkistamaan sen käyttämien asiantuntijoiden sidonnaisuudet.

Eilen Hautalalle saapuneessa vastauksessa EFSA toimitti listan sen käyttämästä 182 tutkimuksesta, joista 100 on julkisesti saatavilla. Avoimuuden lisäämiseksi se ehdottaa, että dokumentit voitaisiin tuoda lukuhuoneisiin luettaviksi. Tämän ehdotuksen Hautala tuomitsee jyrkästi.

”Asiakirjojen tuominen lukuhuoneisiin harvojen ja valittujen saataville ei ole avoimuutta. EFSAn tutkimukset tulee voida puolueettomasti käydä läpi ja todentaa, eivätkä lukuhuoneet ole tähän mikään ratkaisu.”

Maanantaina 6. kesäkuuta jäsenmaiden edustajista koostuva EU:n kasvisuojeluaineiden pysyvä komitea äänestää komission ehdotuksesta pidentää glyfosaatin myyntilupaa 12-18 kuukaudella.
Hautalan asiakirjapyyntö EFSAlle

Facebook
Twitter
WhatsApp