Euroopan pohjoinen laita vihertää lupaavasti

Vihreät saavutti historiansa suurimman vaalivoiton kevään kuntavaaleissa. Vihreät on nyt kiistämättä koko maan puolue, myös Lapissa. ”Vihreät on nyt toivotettu tervetulleiksi Lappiin,” totesi Sodankylän vihreä ääniharava Riikka Karppinen.

Vihreät nosti paikkalukunsa yhdestä valtuutetusta kolmeen Inarissa ja Sodankylässä. Kittilässä toimii nyt kaikkien aikojen ensimmäinen vihreä valtuutettu. Koko Lapissa vihreitä valtuutettuja on neljätoista.

Asenteet ovat muuttuneet. Vihreät on todellinen vaihtoehto yhä useammalle. Ihmiset ovat heränneet siihen, että menestyvä yritystoiminta ja ympäristöstä huolehtiminen eivät ole toisensa poissulkevia tekijöitä – usein jopa päinvastoin.

Tämä on ilahduttavaa. Siitä ajasta ei ole niin kauan, kun Pekka Haavistolle, Satu Hassille ja minulle vaadittiin Lapin kansan palstoilla maahantulokieltoa Lappiin, koska vastustimme (ja vastustamme) Vuotoksen allasta.

Lapin suosio matkakohteena on hurjassa kasvussa, ja ympäristön suojelemisen tärkeyteen on herätty. Ei ole ihme, että pohjoisen ainutlaatuiset maisemat, suomalainen hiljaisuus ja puhdas luonto vetävät matkailijoita puolueensa. Maailmalla nämä muuttuvat yhä suuremmiksi harvinaisuuksiksi. Ekologinen ja ympäristöä kunnioittava matkailu onkin huomattavasti kauaskantoisempi elinkeino kuin Lapin rikkauksia havitteleva kaivosbisnes. Sen tuottamat voitot jäävät usein pieniksi ja väliaikaisiksi, mutta haitalliset ympäristövaikutukset voivat olla peruuttamattomia.

Ilmastonmuutoksen vaikutukset näkyvät erityisesti Lapissa ja pohjoisen luonnossa. Ilmastonmuutos ei vaikuta pelkästään Lapin matkailuun, vaan kaikkiin pohjoisen toimijoihin. Esimerkiksi säiden nopeat vaihtelut ja muutokset lumi- ja jääpeitteessä koettelevat poronhoidosta eläviä saamelaisia. Viime viikolla Saamelaiskäräjien nuori ruotsalainen ilmastoasiantuntija Jannie Staffansson kuvaili Euroopan parlamentissa koskettavasti, miten vaikeaa poronhoito on sään vaihdellessa rajusti ja nopeasti ja poroja hukkuu vesiin jäiden pettäessä.

Onnistuminen ilmastonmuutoksen torjunnassa vaatii uusia toimia myös kunnilta ja valtuutetuilta. Paikallisilla toimilla on vaikutusta.

Vihreiden valtakunnallinen menestys on positiivinen signaali koko Eurooppaan. Alkuvuodesta Itävalta sai vihreän presidentin, ja Hollannin eduskuntavaaleissa vihervasemmistopuolue kasvattivat kannatustaan huimasti.

Silti oikeistopopulismin torjumisessa riittää vielä työnsarkaa. Taantumukselliset tuulet puhaltavat nimittäin myös Euroopassa. Poliittinen kenttä Euroopassa murtuu ulos vasemmisto-oikeisto-jaottelusta. Yhä useammin valinta tehdään kansainvälisen avoimuuden ja kansallismielisen sulkeutuneisuuden välillä.

Siksi on hienoa, että myös Euroopan pohjoinen laita alkaa vihertää lupaavasti.

Facebook
Twitter
WhatsApp