EU:n puolustettava Andy Hallia

Euroopan parlamentti vaati tänään Thaimaan oikeusistuinta hylkäämään syytteet EU:n kansalaista, ihmisoikeuspuolustajaa Andy Hallia vastaan.

Hall osallistui Finnwatchin raporttiin “Cheap Has a High Price”, jossa paljastettiin thaimaalaisen ananastehtaan Natural Fruit Companyn ihmisoikeusloukkaukset ja työntekijöiden kurjat olosuhteet. Yhtiö vastasi nostamalla syytteet Hallia vastaan ja nyt häntä uhkaa jopa 7 vuoden vankeus.

Parlamentti vaati EU:n  Thaimaan edustustoa seuraamaan Hallin tapausta ja osallistumaan oikeuskäsittelyyn 19. lokakuuta, koska Hallin ei uskota saavan puolueetonta oikeudenkäyntiä. Viime elokussa vetosin Hallin puolesta kirjeellä (en) EU:n edustustoon. Tänään komissaari Stylianides vahvisti, että EU:n edustaja osallistuu Hallin oikeudenkäyntiin. Tämä on hyvä uutinen, sillä EU:n läsnäolo saattaa olla hyvinkin merkittävä Hallin kohtalon kannalta.

EU:n pitäisi tuomita Hallin painostus ja häirintä ja vaatia Thaimaan hallitusta tutkimaan Natural Fruitin raportoidut ihmisoikeusloukkaukset. EU:n tulisi myös osallistua Hallin oikeuskäsittelykuluihin, kuten vuonna 2013.

EU ei voi katsoa sivusta, kun ihmisoikeuspuolustajia hiljennetään ja ilmaisunvapautta rikotaan. Myös kauppapolitiikan sääntöjä on muutettava. Eurooppalaisilla kuluttajilla on oikeus tietää ostamisensa tuotteiden alkuperä ja totuus tuotanto-olosuhteista. Tällä hetkelläkään emme tiedä, jatkaako Natural Fruit tuontia EU-alueelle.

Apu-lehden juttu 21.1.2013 Panttivankina ananasmaassa

Facebook
Twitter
WhatsApp