EU:n budjettivaje jatkuu ensikin vuonna

Euroopan parlamentti hyväksyi vuoden viimeisessä istunnossa EU:n talousarvion vuodelle 2015.

Jälleen viime hetkeen venyneet budjettineuvottelut eivät onnistuneet ratkaisemaan EU:n jatkuvaa budjettivajetta. Jäsenmaiden hallitukset vaativat tiukkoja budjettileikkauksia, vaikka edellisinä vuosina tehtyjä maksusitoumuksia ei ole pystytty maksamaan. Jäsenmaat tekevät sitoumuksia ilman, että niillä on aikomustakaan täyttää niitä.

Budjettivajeen vuoksi noin 70 suunnitteilla ollutta t&k-hanketta on jäissä. EU-rahoja odottavat myös lukuisat toimijat, pk-yritykset ja opiskelijat, jotka ovat olleet mukana EU-rahoitteisissa innovaatio- ja koulutusohjelmissa.
Vuosittain kasvava EU-velka heikentää koko unionin uskottavuutta näiden sidosryhmien ja myös rahoitusmarkkinoiden silmissä.

Parlamentin suurten ryhmien (oikeisto, liberaalit, sosiaalidemokraatit) blokki sai neuvotteluissa yhä ajettua läpi komission korkean tason asiantuntijaryhmien rahoituksen, jota vihreä ryhmä on vastustanut. Komissiota neuvovat asiantuntijaryhmät koostuvat pääasiassa teollisuuden lobbaajista, ja niillä on suora yhteys EU:n lainvalmisteluun. Parlamentti on jo aiemmin halunnut keskeyttää näiden ryhmien rahoittamisen, mutta nyt parlamentin neuvottelijat epäonnistuivat täysin tämän kannan puolustamisessa. Asiantuntijoiden joukossa ovat muun muassa neljä suurta tilintarkastusyhteisöä, joista PricewaterhouseCoopers tuli viimeksi julkisuuteen Luxleaks-tapauksessa verovälttelyn yhtenä arkkitehtinä.

Facebook
Twitter
WhatsApp