BASFin veronkiertoinnovaatio

Saksalainen kemikaalijätti BASF on vihreiden teettämän tuoreen tutkimuksen mukaan onnistunut kiertämään veroja  923 miljoonan euron edestä viiden vuoden aikana.

“Vihreiden tutkimus osoittaa, että verovälttely ei ole pelkästään amerikkalaisyritysten, kuten Applen, Starbucksin tai Googlen käyttämä tapa toimia. Myös eurooppalaiset yritykset harrastavat sitä. Veroparatiisit ovat myös lähempänä kuin kuvitellaan.”

BASF on käyttänyt verovälttelyyn Maltaa, joka on seuraava on EU-puheenjohtajamaa, Belgiaa, Hollantia ja Sveitsiä. Verovälttelyn laajuutta on vaikea selvittää jopa Euroopassa, sillä yritykset voivat yhdistää todellista toimintaa keinotekoisiin järjestelyihin. Esimerkiksi Hollanti on BASFin tuotantomaa, jossa sillä on 1 000 työntekijää. Samalla Hollanti toimii sille veroparatiisina, jossa se hyödyntää verotuksen porsaanreikiä.

“Yritysten verotus on saatava läpinäkyvämmäksi maakohtaisen raportoinnin avulla. BASF on kuitenkin lobannut EU:ssa kovasti avoimuutta lisääviä uudistuksia vastaan. Se on jopa ilmoittanut suoraan Saksan lainsäätäjälle vastustavansa maakohtaista raportointia. Nyt sen ymmärtää miksi.”

EU:n valtiovarainministerit kokoontuvat huomenna 8. marraskuuta keskustelemaan yhteisestä veropohjasta, tavasta, jolla EU:ssa verotettaisiin yrityksiä tulevaisuudessa.

“BASFin tapaus on jälleen yksi osoitus siitä, että verotusta on uudistettava. Tytäryhtiöitä ei voida pitää itsenäisinä yksikköinä. EU-jäsenmailta tarvitaan nyt rohkeutta yhteiseen veropohjaan siirtymisen suhteen.”

Tänään julkaistu Toxic tax deals -raportti on jatkoa vihreän ryhmän keväällä 2016 tekemään IKEA-raporttiin. BASF-raportti suosittaa lainsäädäntöuudistuksia, jotka sisältävät yhteisen veropohjan käyttöönoton, yritysten pakollisen maakohtaisen raportoinnin sekä minimiyritysveron EU:n alueella.

Lue lisää New research shows chemical giant BASF uses toxic tax tricks to avoid €923 million in tax

basf_sharepic_twitter_en

Facebook
Twitter
WhatsApp