Aikalisä Sipoo-keskusteluun – uusimaalaiset vihreät ehdokkaat peräävät Helsingiltä tekoja Sipoonkorven arvokkaan metsäalueen suojelemiseksi

Heidi Hautala, Eeva Honkanummi, Timo Juurikkala ja Stina Nybäck  kritisoivat Helsingin toimintatapoja Sipoon kunnan nurkanvaltausoperaatiossa. Ehdokkaiden mielestä yhteisen seudun rakentaminen on tehtävä yhdessä ja yhteistä näkökantaa etsien, ei sanelupolitiikalla, kuten Helsinki on Sipoon kohdalla edennyt.

Hautala, Honkanummi, Juurikkala ja Nybäck toteavat, ettei Sipoon lounaisosien rakentamisella ole mikään kiire. Kehäradalla Vantaalla, länsimetron varressa Espoossa sekä Helsingiltä vapautuvilla satama-alueilla on runsaasti varauksia uudelle asutukselle, ja nykyistä taajamarakennetta pystytään muutenkin huomattavasti tiivistämään ja täydentämään. Helsingin metropolialueen itäsuunnan ”avaaminen” tulee näillä näkymin ajankohtaiseksi vasta yli kymmenen vuoden kuluttua jos silloinkaan.

– Pääkaupunkiseudun tulevasta kasvusta osa on syytä ohjata myös Sipoon pohjoisempiin osiin, esimerkiksi Nikkilään, jonne on jo valmis ratayhteys Keravalta, toteaa sipoolainen Stina Nybäck.

– Sipoo-kysymys tuo selkeästi esiin Helsingin metropolialueen seutuhallinnon tarpeen. Alueen maankäyttöä tulisi tarkastella kokonaisuutena, ja tähän päästään kunnolla vain, jos maankäytöstä vastaa suoralla kansanvaalilla valittava, pääkaupunkiseudun neljää kuntaa laajempi seutuvaltuusto. Seutuvaltuustossa päätettäisiin myös maankäytöstä ja asunto- ja joukkoliikennepolitiikasta – yhdessä ja neuvotellen, sanoo Helsingissä asuva ja Uudellamaalla ehdolla oleva Heidi Hautala.

– Helsingin kaupungin tulisi osallistua Sipoonkorven arvokkaan metsäalueen suojelemiseen, toteaa vantaalainen Timo Juurikkala.

Helsinki omistaa noin 900 hehtaaria metsämaata Sipoonkorvessa. Helsingin tulisi ryhtyä valtion kanssa maanvaihtoihin samaan tapaan kuin Vantaa on jo tehnyt. Näin saataisiin turvattua riittävän suuri ja yhtenäinen luonnonsuojelualue, jolle jatkossa perustettaisiin Sipoonkorven kansallispuisto. Valtion omistuksessa on noin 1450 ja Vantaalla n. 440 ha, joten suojelualueen pinta-ala olisi yhteensä noin 2800 hehtaaria.

– Pääkaupungissa on tällä hetkellä yksi erämaa-alue, Nuuksio. Alue on kovassa kulutuksessa, ja olisikin hienoa saada toinen laaja suojeltu luontoalue pääkaupunkiseudulle. Sipoonkorven suojelu on tästäkin syystä mitä ajankohtaisin tavoite, sanoo espoolainen Eeva Honkanummi.

Heidi Hautala, Eeva Honkanummi, Timo Juurikkala ja Stina Nybäck keskustelevat muun muassa pääkaupunkiseudun yhteisistä maankäyttökysymyksistä Espoon kauppakeskus Sellossa la 10.3. klo 13 alkaen.

Facebook
Twitter
WhatsApp