Tekijänoikeudet: neuvottelut päättyivät, mutta ratkaiseeko tulos ongelmat?

Nuoretko eivät olet kiinnostuneet EU-asioista? Viime kuukausien palaute osoittaa aivan muuta. Olen saanut valtavasti viestejä ympäri Suomen nuorilta, jotka ovat huolestuneet tekijänoikeusdirektiivin vaikutuksista vapaaseen internetin käyttöön. Moni tietää, mikä Artikla 13 on.

Eilen illalla EU:n parlamentin, komission ja neuvoston väliset neuvottelut saatiin viimein päätökseen, vaikka kompromissiksi päätöstä on hankala kutsua. Linjaukset ovat herättäneet laajaa vastustusta: niitä ovat aiemmin vastustaneet lähes puolet mepeistä sekä kahdeksan jäsenmaata, mukaan luettuna Suomi. Lopullisesta äänestyksestä voi siis tulla tiukka niin parlamentissa kuin neuvostossa.

Tuskin kukaan vastustaa tekijöiden oikeuksia – päinvastoin, niiden vahvistamisesta vallitsee yhteisymmärrys. Tekijä ansaitsee palkkansa, ja nykyjärjestelmässä on aukkoja Youtuben ja Facebookin kaltaisissa palveluissa. Viime yön päätöksessä internet-alustat velvoitetaan hankkimaan tekijänoikeusjärjestöiltä lisenssit ja varmistamaan teknisellä suodatuksella, että oikeuksia ei rikota.

Tässä on kuitenkin ylilyönnin riski – se, että ongelmien ratkaisun sijaan eurooppalaisille yrityksille lyödään vain yksi hintalappu lisää. Direktiivin vaikutukset ovat valtavan laajat, mutta keinot on jo monessa niitä kokeilleissa maissa todettu toimimattomiksi.

Facebook
Twitter
WhatsApp