Terveyden epätasa-arvo kasvava huolenaihe

‘- Heidi Hautala ja Mikael Fogelholm Keravan vihreiden tilaisuudessa.

Keravan Vihreiden 2.3.06 järjestämässä tilaisuudessa Cafe Kervissä keskustelivat kansanedustaja Heidi Hautala ja UKK-instituutin johtaja Mikael Fogelholm ruoan ja politiikan yhteyksistä. Keskustelijoiden viesti oli, että ruoka näkyy terveyspolitiikan lisäksi mm. kehitysyhteistyössä, ympäristökysymyksissä, ihmisoikeuskysymyksissä ja kasvatuskysymyksissä.
Terveyden tasa-arvo sekä ruoan valinnan merkitys ravintoaineiden ja ympäristömyrkkyjen saannin kannalta olivat tilaisuuden syvennetyt teemat.

Erityinen huoli Hautalalla ja Fogelholmilla oli terveyden epätasa-arvosta: kuilu köyhien ja rikkaiden, kouluttamattomien ja koulutettujen, miesten ja naisten sekä kaupungin ja maaseudun välillä pikemminkin kasvaa kuin vähenee. Asian ratkaisemiseksi ei ole olemassa helppoa lääkettä. Yksi avain lienee kuitenkin sosiaalisen turvan parantaminen, sillä jos ihmisellä on suuri huoli päivittäisestä turvallisuudesta ja toimeentulosta, eivät terveysasiat voi nousta pinnalle.

Maailman tautikirjosta ravitsemukseen, liikuntaan ja lihavuuteen liittyvät pitkäaikaissairaudet nappaavat leijonanosan. Vain hyvin huonosti kehittyneissä maissa aliravitsemus ja lapsikuolleisuus tappavat enemmän kuin ns. elintapasairaudet. Ympäristöuhista ihmisten sairastavuuden ja kuolleisuuden kannalta on veden huono hygienia edelleen maailmanlaajuisesti ykkönen. Teollistuneissa maissa, kuten Suomessa, tällä hetkellä yleistyvät terveysongelmat ovat ainakin lihavuus, tyypin 2 diabetes, kaatumistapaturmat ja mielenterveyden ongelmat. Myös unihäiriöt ovat yleistyneet.

Heidi Hautala ja Mikael Fogelholm pohtivat ruoan valinnan merkitystä terveydelle. Rasvan ja hiilihydraattien laadulla sekä mm. kuidun ja D-vitamiinin saannilla on suuri merkitys väestön terveyden kannalta. Väestötasolla esimerkiksi torjunta-ainejäämät eivät ole tämän tasoinen terveysuhka. Fogelholm pohti, että lienee kuitenkin parempi syödä omena, jossa on torjunta-aineita, kuin jättää se kokonaan syömättä – omenasta (tai muista hedelmistä ja vihanneksista) saatavat hyödyt ylittävät torjunta-aineiden haitat. Kaikesta huolimatta ruoan valinnassa on myös syytä huomioida ympäristö ja eettiset valinnat. Siksi mm. kotimaiset luonnonmarjat ja luomuruoka ovat mitä suositeltavimpia valintoja.  Heidi Hautala suhtautuu Mikael Fogelholmia kriittisemmin geenimuunneltuun ruokaan ja sanoo, että ainakin toistaiseksi se on edistänyt lähinnä suuryhtiöiden voittoja.

Terveys on muutakin kuin oikeaa ja tasapainoista ravintoaineiden saantia, muistuttivat sekä Heidi Hautala että Mikael Fogelholm. Ruoasta on nautittava ja syötävä sitä rauhassa yhdessä hyvien ystävien kanssa. Nykyinen kiireinen elämänmeno ei saisi heikentää yhteisöllisyyttä ja
ystävyyksien vaalimista. Eikä silloin aina tarvitse syödä ”oikein” – on olemassa myös terveyttä edistävää epäterveellistä ruokailua, muistutti Fogelholm. Heidi Hautalan mielestä paras esimerkki tällaisesta on oikein houkutteleva suklaaleivos.

Facebook
Twitter
WhatsApp